Biohacka dina Testosteron nivåer med Tong Kat Ali

En stor del av min biohacking resa har handlat om att först öka mina testosteron nivåer från flera år av ett onyttigt leverne . För att sedan optimera och bibehålla bra nivåer . En del av detta har ju handlat om rutiner, vanor , kost och träning . Men redan tidigt så insåg jag att det finns mycket att göra med både mineraler , vitaminer , tillskott och framförallt örter. En av mina favorit tillskott har ju de senaste åren blivit otroligt populär. Främst genom att Andrew Huberman pratade om detta på Joe Rogan. Vi pratar om Tong Kat Ali. Detta är en av mina absoluta favorit tillskott och jag har tagit den till och från sen 2013.

Så vad är nu detta för ört “Tongkat Ali” eller “Longjack” är båda namn som hänvisar till en växt med det vetenskapliga namnet Eurycoma longifolia. Den är också känd under andra namn som malaysisk ginseng eller Pasak bumi.

Historien om Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) sträcker sig långt tillbaka i tiden och har sina rötter i traditionell asiatisk medicin. Den har använts i århundraden av folk i länder som Malaysia, Indonesien, Thailand och Vietnam för sina medicinska egenskaper och som ett afrodisiakum.

Tongkat Ali har traditionellt använts för att behandla en mängd olika åkommor och för att förbättra hälsa och välbefinnande. Bland de traditionella användningarna inkluderar ökad sexuell lust och prestationsförmåga, behandling av olika sexuella problem som erektil dysfunktion och minskad fertilitet, förbättring av energinivåer, lindring av feber och magproblem, samt främjande av muskeltillväxt och styrka.

Det verksamma ämnet i Tongkat Ali är föreningen eurykomalongifolin, även känd som eurykomalongoider. Dessa föreningar tros vara ansvariga för många av de potentiella hälsofördelarna associerade med växten, inklusive dess förmåga att öka testosteronnivåerna, förbättra sexuell hälsa och minska oxidativ stress.

Vad säger vetenskapen? hur höjjer den dina hormonnivåer ?


Tongkat Ali innehåller ämnen såsom eurycomanon, en grupp av quassinoider och alkaloider som fungerar genom att aktivera hormoninducerande åtgärder i vår kropp.

Tongkat Ali aktiverar luteiniserande hormoner (LH) som stimulerar Leydig-cellerna i testiklarna att producera testosteron. Hos kvinnor utlöser luteiniserande hormoner (LH) skapandet av steroidhormoner från äggstockarna och hjälper till med menstruationscykeln och ägglossningen.

Tongkat Ali minskar nivåerna av sex hormon bindande globulin (SHBG) : Ett högt SHBG betyder att en lägre mängd testosteron finns tillgängligt för att användas . SHBG ökar när testosteronnivåerna är låga. Endast 1-2% av fritt “användbart” testosteron frigörs i din kropp från effekterna av Tongkat Ali. SHBG binder testosteron och att genom att sänka SBHG så ökas mängden fritt och biotillgängligt testosteron i din kropp.

Samtidigt minskar Tongkat Ali kortisol, stresshormonet som sänker testosteronet i våra kroppar. Verkningsmekanismen ökar samtidigt produktionen av “fritt testosteron” i vår kropp.

Därför ger ökat fritt testosteron från Tongkat Ali mer energi, förbättrat humör, förbättrad sexuell lust, ökad spermamobilitet, starkare muskeltillväxt, minskad kroppsfett, ökat immunsystem och minskad stress.

Det finns även studier spm visar att Tongkat ali kan verka som en svag SERM (Selective estrogen modulator). Med detta menas det att den kan hjälpa till att minska aromatiseringen av testosteron till östrogen.Det är lite oklart hur detta funkar men det verkar som att Tong kat ali kan hjälpa till med att hålla nere östrogennivåerna hos män

Vad är min upplevelse av Tongkat ali?

Jag har som sagt tagit detta tillskott i 10år och tycker verkligen att det säger allt. Det jag upplever är följande.

Lägre stressnivåer

Mer energi

Högre sexlust

En generell känsla av välmående

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669033/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21671978/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36013514/